EinESS. Cicle de cultura digital i Economia Social i Solidària
Projecte impulsat per
BitLab

Rol i tasques de
Bitlab
Disseny, coordinació i execució
EinESS és un cicle virtual que se celebra anualment per a donar a conèixer projectes, eines i tecnologies de cultura digital d’alt valor per a entorns de cultura a l’economia social i solidària (ESS).
L’objectiu és el de promocionar i difondre tecnologies, serveis, metodologies i bones pràctiques per a ecosistemes culturals a través de l’experimentació amb formats innovadora de jornades que hibriden accions escèniques, taules rodones, tallers i demos. Al llarg del cicle, debatrem sobre com utilitzar tecnologies lliures per a usos culturals i artístics, així com compartirem noves maneres d’adoptar aquestes eines per a cultura i ESS.
El cicle s’articula a través de jornades híbrides, combinant formats virtuals i presencials, i s’estructura en dos grans blocs: l’espai artístico-tecnològic, centrat en la pràctica creativa amb tecnologies, i l’espai de reflexió crítica, dedicat als debats sobre els usos i les implicacions de les tecnologies lliures i ètiques. Amb un fort compromís social, EinESS visibilitza i genera referents per a aquelles persones tradicionalment excloses de l’accés a les tecnologies, amb un enfocament especial en dones i identitats dissidents.
Destaca per la seva capacitat d’integrar qualitat artística, tecnologies ètiques i experimentació. Amb formats que combinen reflexió crítica, pràctica artística i ús d’eines lliures, el cicle no només genera continguts de gran valor, sinó que també fomenta una participació activa i inclusiva. Aquesta combinació ha convertit EinESS en un referent per a la construcció d’una cultura digital més justa, ètica i transformadora.
El model que impulsem vol suposar un canvi de paradigma en les lògiques de transformació digital de les pràctiques culturals. En contraposició als models estandarditzats, extractivistes i poc permeables a les contribucions de la creació cultural que imposen els gegants de la cultura digital, l’ús d’una arquitectura oberta i modular i el sistema de governança inclusiu permeten un grau de flexibilitat i experimentació no disponible en plataformes propietàries tancades, fomentant així la innovació en els formats culturals digitals, noves estratègies de desenvolupament d’audiències, i nous mecanismes de generació d’ingressos per la producció culturals.
EinESS proposa un model de cultura digital de proximitat, que reconnecti producció i audiències en el valor de la creació cultural compartida, que teixeixi complicitats i xarxes de coneixement en el territori, i que fomenti un consum cultural conscient.
- Apropar la cultura digital als teixits socials de base a través d’un cicle de tallers, xerrades i accions culturals.
- Democratitzar i facilitar l’accés a la cultura digital.
- Establir entorns de col·laboració entre els agents del territori a través de la realització de projectes d’innovació cultural digital.
- Activar un espai virtual de capacitació tecnològica i alfabetització digital a través de la pràctica cultura i artística.
- Fomentar la consciència i pensament crític entorn quin ús fem sobre les xarxes socials i les plataformes de continguts digitals basats en Internet.
- Reflexionar entorn la nostra sobirania de dades quan generem i transmetem informació cultural i personal a través d’Internet.
EinESS activa espais d’intel·ligència col·lectiva per imaginar-nos conjuntament noves formes de dissenyar i desenvolupar col·lectivament eines digitals lliures en favor d’una producció cultural més democràtica i socialment responsable, així com generar nous formats per a facilitar l’accés a la cultura reflexionant entorn la perspectiva ètica i sostenible i sobirania tecnològica.