Laboratoris digitals ciutadans – Bibliolabs
Projecte impulsat per
Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona
Rol i tasques de
Bitlab
Coordinació i execució de dos projectes pilot
Els laboratoris ciutadans digitals són un espai per al desenvolupament de les capacitats digitals dels ciutadans, amb un entorn que permet a les persones fer un ús eficaç de les tecnologies digitals obertes. A través de la participació activa en tot el desenvolupament d’un projecte pràctic de caire cultural o social i impacte comunitari, impulsat des de la biblioteca, la ciutadania es capacita digitalment i guanya consciència de les possibilitats i els riscos de les noves tecnologies. D’aquesta manera, empoderem a la ciutadania perquè prenguin el co-lideratge en la creació de solucions digitals als seus reptes locals, generant valor social i sobirania tecnològica. En definitiva, el laboratori ciutadà digital esdevé l’espai físic on es duen a terme les activitats, però també la metodologia per generar i dinamitzar un ecosistema al voltant del coneixement digital obert com a recurs comú de la ciutadania. L’ecosistema innovador troba en la biblioteca o bibliobús un entorn propici amb les eines, la capacitació i el coneixement per generar valor social amb les tecnologies digitals obertes.
En el període de setembre 2019 a març 2020, aquesta metodologia s’ha desplegat en dues modalitats de pilots, que s’han dut a terme en municipis on hi han biblioteques o bibliobusos de la XBM.
Bibliobús Pedraforca – «Els focs del 94 a la comarca del Berguedà»
L’escenari del pilot del bibliobús Pedraforca pretén crear un arxiu digital obert que constitueixi un recull documental i fotogràfic dels focs que van afectar set municipis de la comarca del Berguedà ara fa 25 anys. Fa 25 anys no hi havia xarxes socials, i per tant va caldre la participació de la ciutadania d’Olvan i Montmajor per aconseguir identificar, recollir, digitalitzar i catalogar adequadament tot el material en el repositori digital que s’ha habilitat.
En aquest pilot, ha pres especial rellevància la implicació de les escoles municipals de Montmajor i Olvan, agrupades en una Zona Escolar Rural (unitat escolar repartida en edificis de diversos municipis, amb mestres fixos i especialistes itinerants). El procés de generació del repositori s’ha vist beneficiat per la seva inclusió en el currículum dels alumnes de 5è i 6è de les dues escoles com a activitat especial, en clau d’investigació periódistica juvenil sobre els esdeveiments dels focs del 94 i de capacitació digital per editar i publicar aquestst relats periodístics.
També s’ha comptat amb la participació dels Ajuntaments de Montmajor i Olvan, que a través dels seus respectius Regidors de Cultura han fet una crida oberta a la ciutadania per aportar vídeos, fotografies, retalls de diaris i qualsevol altre material que pugui contribuir a la comprensió i divulgació de la terrible experiencia que va significar els focs del 94 per als municipis de la comarca.
Biblioteca de Sallent – “L’experiència de les dones en les fàbriques de Sallent i Cabrianes»
L’entitat Adona’t, una associació que treballa per la igualtat de la dona, es va plantejar el repte de recuperar les vivències de les dones que havien treballat a les fàbriques de Sallent fins al segle passat i denunciar les condicions laborals desfavorables que havien sofert. La Biblioteca de Sallent, en el marc del programa Bibliolabs, es va oferir a donar suport metodològic, tecnològic i d’innovació per impulsar aquest projecte.
Així doncs, es vol crear de manera col·laborativa una web o repositori, oberts a les contribucions de la ciutadania, per exposar fotografies digitalitzades i relats personals en format audiovisual de treballadores de les fàbriques tèxtils -ja desaparegudes- de Sallent i Cabrianes, així com també documentació i dades sobre l’explotació i les condicions laborals desfavorables d’aquestes dones.
Amb la realització del projecte, tota la població tindrà accés a una informació i a uns recursos que els són propers (a Sallent totes les famílies tenen ascendents que havien treballat a les fàbriques tèxtils), però que les noves generacions desconeixen. El projecte té la vocació d’arribar a molta gent de la població: gent gran que havia treballat a les fàbriques i que ha sigut entrevistada, familiars que en conserven documentació, i historiadors locals que contextualitzen aquestes vivències.
Col·laboracions
Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona