Salta al contingut
Els nostres projectes

Semàfors Acústics

Projecte impulsat per
Bit Lab

Semàfors Acústics

Rol i tasques de
Bitlab

Coordinació i disseny del projecte

Sensòrica oberta distribuïda i ciència ciutadana per a la gestió col·lectiva dels entorns sonors de la ciutat.

SOUNDLIGHTS vol abordar el problema de la contaminació acústica urbana, prototipant un sistema de sensors de soroll distribuïts que permetrà, a través de tècniques avançades d’intel·ligència artificial (IA), empoderar la comunitat per a la presa de decisions en favor de la qualitat de vida de la ciutadania.

SemaforsAcustics_logo_web

La solució proposada serà una xarxa distribuïda de sensors i semàfors acústics de baix cost per a l’anàlisi avançada dels entorns sonors de la ciutat desplegada en entorns acústicament molt contaminats. Addicionalment, el sistema ajudarà a preservar el patrimoni sonor immaterial de la ciutat i els seus districtes.

El nostre model de desplegament i de sostenibilitat es basa en la col·laboració público-comunitària amb la participació de la Quadruple hèlix. Volem activar una comunitat d’innovadors socials knowledge commons: model de negoci Codi Obert.

La xarxa de sensors no es limitarà a la mesura de la pressió sonora en decibels (dB), sinó que utilitzarà tècniques avançades d’intel·ligència artificial que permetin identificar fonts sonores concretes, estimar-ne l’energia i altres característiques físiques, i realitzar d’aquesta manera un monitoratge més acurat de l’espai sonor.

Les mesures preses per la xarxa de sensors permetran inferir el grau de molèstia generada en la ciutadania, i realitzar d’aquesta manera una anàlisi de punts calents de molèstia sonora amb unes visualitzacions dinàmiques de semàfors acústics (verd-groc-vermell) associades.

El disseny i gestió de la xarxa s’articularà en una col·laboració pública-comunitària basada en la ciència oberta ciutadana, que habiliti la presa de decisions veïnals i polítiques basades en dades sonores obertes de forma sostenible i consensuada entre tots els agents urbans.

El projecte se centra a aportar una solució innovadora que permeti reduir i conscienciar la comunitat de la contaminació acústica existent, un problema greu a la ciutat de Barcelona vinculat a problemes de salut (pèrdua de son, malalties psicològiques i cardiovasculars, risc de vessament cerebral més alt) i efectes socials negatius (poca cohesió social i problemes de convivència, mala qualitat de vida, i pèrdua de diversitat cultural).

La solució proposada contempla el disseny, prototipatge i desplegament comunitari d’una xarxa distribuïda de sensors de baix cost per a l’anàlisi avançada dels entorns sonors de la ciutat, empoderant una col·laboració pública-comunitària per filtrar el soroll no desitjat dels sons autèntics i culturalment rellevants, i preservar el patrimoni sonor immaterial de la ciutat.

 

Metodologia

Metodològicament, el pilot es basa en les pràctiques culturals existents de documentació col·lectiva dels entorns sonors dels barris (mapes sonors), per llançar un procés de ciència ciutadana mitjançant el qual diversos actors urbans (ciutadania, teixit associatiu i equipaments culturals de proximitat) aprenen a desplegar i operar un sensor sonor. Es preveu desplegar un total de 20 sensors en 2 fases distribuïts en espais urbans de diverses tipologies, en 4 barris o zones urbanísticament diferenciades de Barcelona.

El projecte incorporarà un seguit d’innovacions tècniques, contribuint a avançar l’estat de l’art de la sensòrica distribuïda per a l’anàlisi de soroll. Així, la xarxa de sensors no es limitarà a la mesura de la pressió sonora en decibels (dB), sinó que utilitzarà tècniques avançades d’intel·ligència artificial que permetin identificar fonts sonores concretes, estimar-ne l’energia i altres característiques físiques, i realitzar d’aquesta manera un monitoratge més acurat de l’espai sonor.

Cronologia

2023-24

Pla de treball

El projecte tindrà es desenvoluparà al llarg de tres fases; involucrant un nombre creixent de científics ciutadans i sensors desplegats, i generant una col·lecció de dades de soroll urbà en creixement.

  • Planificació i Disseny de pilot (M1-M4): Disseny, programació i prototipatge dels sensors sonors; Dinamització de la comunitat i activitats de ciència ciutadana; Preparació del pilot.
  • Implementació Iterativa i Avaluació (M5-M10): Desplegament i implementació pilot de la xarxa de sensors sonors (en dues fases, Alfa amb 5 sensors i Beta amb 20); Processat del so, algorítmica ètica i anàlisi amb xarxes neuronals de les dades generades; Creació de mapes interactius dinàmics per a la visualització de fonts sonores i impactes sonors.
  • Conscienciació i Multiplicació d’Impacte (M11-M12): Actuacions de multiplicació d’impacte i conscienciació ciutadana (murs i tòtems sonors, infografies i visualitzacions, tallers de futurs sonors); Anàlisi de recomanacions de polítiques públiques basades en dades per a la reducció del soroll urbà; Comunicació online i audiovisual del projecte.

El pilot generarà una base de dades científiques oberta, amb metadades associades (marca horària, geolocalització, etc.) i un conjunt de paràmetres quantitatius i qualitatius per caracteritzar el so (com a soroll o altrament). El pilot generarà dissenys integrats de sensors, els seus protocols de desplegament, calibratge i anàlisi, i recomanacions de polítiques públiques basades en dades, amb documentació associada per tal d’assegurar-ne la replicabilitat i escalabilitat. Totes les dades, anàlisis i manuals seran publicats amb llicència Creative Commons a Zenodo.org.

Entrevista a RTVE

Bitlab - Projectes

Llegeix

Activitats

19/06 Passejada Sonora amb Ilaria Sartori a la Trinitat Vella.

Col·laboracions

Amb el suport de BIT HABITAT (Ajuntament de Barcelona) en el marc del programa La Ciutat Proactiva.

Bitlab - Projectes

Bitlab - Projectes

Configuració de cookies