
Bitlab Cultura ha iniciat una nova col·laboració amb Xarxa de Ràdios de Barcelona després de guanyar una licitació de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC). Com a part d’aquest acord, gestionem ara dues ràdios: Ràdio Fabra situada a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats i Ràdio Maconda situada dins de la Biblioteca Gabriel García Márquez. D’aquesta manera amplien la seva oferta i compromís amb la difusió cultural i tecnològica. Aquesta aliança busca potenciar el sector cultural a través de la innovació i les noves tecnologies.
La Xarxa
La Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona (XRCB) és una plataforma digital per a ràdio, podcasting i streaming de codi obert per al bé comú.
És un projecte públic-comunitari, no comercial, dissenyat i gestionat per la comunitat guifi.net /exo.cat de Barcelona amb el suport del programa Cultura Viva.
La XRCB és:
1.- Un mapatge de ràdios de Barcelona. El projecte construeix una visualització de ràdios de referència, emissores emergents o estacions de ràdio efímeres. Aquestes ràdios i nodes de streaming independents donen veu a les diferents escenes i comunitats culturals de la ciutat.
2.- Un canal alimentat pels continguts de tots els projectes vinculats. La plataforma és una ràdio de ràdios, una emissora comunitària amb una programació que s’alimenta dels continguts de totes les ràdios que formen part de la xarxa.
3.- Una investigació (radiolab) en relació amb el futur de la ràdio El projecte profunditza en tecnologies, formats, continguts i maneres de fer sostenibles les ràdios comunitàries. Donen a conèixer l’experiència de ràdios i pòdcasts que estan en funcionament, per això, s’estan portant a terme entrevistes a ràdios, radiofonistes, podcasters i expertes en comunicació digital per saber com construeixen els seus projectes. Tot això articulat sota la pregunta: Com t’imagines la ràdio del futur?
4.- Una comunitat. La XRCB és una comunitat de ràdios que busquen donar-se suport mutu amb recursos infraestructurals comuns i que compta amb un estudi físic (el primer node de la xarxa a Ràdio Fabra) per experimentar i produir continguts radiofònics.